BLOG

Amenzi pentru comercializarea rechizitelor și uniformelor școlare, aplicate de comisarii ANPC

In perioada 27.08 – 08.09.2018, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a desfasurat o actiune de verificare, la nivel national, a respectarii prevederilor legale privind protectia consumatorilor la comercializarea rechizitelor si uniformelor scolare.

Comercializarea rechizitelor scolare

Au fost controlati 551 operatori economici, la 328 (59,16%) dintre acestia constatandu-se abateri de la prevederile legale in vigoare.
Au fost controlate produse in valoare de 1.687.624 lei, constatandu-se abateri la produse in valoare de 391.045 lei, dupa cum urmeaza:
– abateri privind informarea consumatorilor (lipsa elementelor de identificare/caracterizare) s-au constatat in judetele Galati, Calarasi, Arges, Giurgiu, Prahova, Teleorman, Iasi, Ilfov, Bacau, Vaslui, Neamt, Mehedinti si Arad;
– abateri privind traducerea in limba romana a informatiilor s-au constatat in judetele Constanta, Galati, Calarasi, Giurgiu, Iasi, Tulcea, Botosani, Bacau, Vaslui, Neamt, Mehedinti, Valcea, Caras Severin, Hunedoara si Timis;
– abateri privind informatiile referitoare la promotii au fost constatate in judetele Galati, Giurgiu, Iasi, Neamt si Mehedinti;
– alte abateri: neafisarea unor preturi de vanzare (judetele Giurgiu, Teleorman, Suceava), neafisarea preturilor in mod vizibil (judetele Tulcea si Vrancea), lipsa autorizatiei de functionare (judetul Bacau).
Ca urmare a deficientelor constatate au fost aplicate 367 de sanctiuni din care 139 de amenzi contraventionale, in valoare de 546.300 lei si 228 de avertismente si au fost oprite temporar de la comercializare produse in valoare de 173.327 lei.

Comercializarea uniformelor scolare

Au fost controlati 162 operatori economici, la 92 (56,79%) dintre acestia constatandu-se abateri de la prevederile legale in vigoare.
Au fost controlate produse in valoare de 341.923 lei, constatandu-se abateri la produse in valoare de 76.590 lei, dupa cum urmeaza:
– abateri privind traducerea informatiilor in limba romana s-au constatat in judetele Buzau, Constanta, Tulcea, Calarasi, Giurgiu, Iasi, Botosani, Bacau, Neamt si Hunedoara;
– abateri privind informatiile referitoare la promotii, constatate in judetul Vaslui;
– abateri privind prevederile Regulamentului (UE) nr. 1007/2012, respectiv art. 4 (etichetare/marcare/documente insotitoare) s-au constatat in judetele Galati, Iasi si Mehedinti, art.14 alin 1 (etichetare durabila/vizibila cu usurinta/vizibile si accesibile/bine atasate) s-au constatat in judetele Galati, Giurgiu, Ialomita, Prahova, Teleorman, Neamt, Iasi, art. 15, alin 3 (distribuitorul asigura eticheta sau marcajul corespunzator) in judetele Vaslui si Mehedinti, art. 16, alin 2 (existenta/indicarea marcii comerciale sau denumirea intreprinderii) in judetul Giurgiu.
– alte abateri: preturile nu erau afisate in mod vizibil, fara echivoc (judetul Galati, Giurgiu, Prahova, Dolj), abateri privind afisarea denumirii unitatii si a codului unic de identificare (in judetele Tulcea, Vrancea, Buzau, Bacau, Arad), afisarea fara vizibilitate a preturilor (judetul Gorj), abateri cu priviere la neconcordanta afisarii preturilor de la raft cu cele de la casa de marcat (judetul Caras-Severin).
Ca urmare a deficientelor constatate au fost aplicate 133 de sanctiuni din care 64 de amenzi contraventionale, in valoare de 154.000 lei si 69 de avertismente si au fost oprite temporar de la comercializare produse in valoare de 47.444 lei.
Sursa: anpc.ro.