BLOG

Gestionarea deșeurilor în Uniunea Europeană – Economia circulară

Poate ați auzit de sintagma ”economie circulară” până acum. Ce implică însă aceasta și ce este cu adevărat economia circulară?

Economia circulară este un model de producție și consum care implică partajarea, reutilizarea, repararea, renovarea și reciclareamaterialelor și produselor existente cât mai mult posibil. În acest fel, ciclul de viață al produselor este extins.

În practică, aceasta implică reducerea la minimum a deșeurilor. Când un produs ajunge la sfârșitul duratei sale de viață, materialele din care este făcut sunt păstrate în cadrul economieide câte ori este posibil. Acestea pot fi folosite din nou și din nou, creând astfel o valoare suplimentară.

Economia circulară se abate de la modelul economic tradițional, liniar, care se bazează pe un model de ia-fă-consumă-aruncă. Acest model se bazează pe cantități mari de materiale și energie ieftine, ușor accesibile.

De asemenea, o parte a acestui model este programarea uzurii – conceperea unui produs pentru a avea o durată limitată de viață pentru a încuraja consumatorii  să cumpere unul nou. Parlamentul European a solicitat măsuri de combatere a acestei practici.

Sursa: europa.eu